Ο παγκόσμιος άτλας του Διαβήτη 

Ο IDF (International Diabetes Federation) ανακοίνωσε τον παγκόσμιο άτλαντα του Διαβήτη σε κάθε ήπειρο και κάθε χώρα της υφηλίου. Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά. Υπολογίζεται οτι το 2015 έπασχαν από διαβήτη 415 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2040 υπολογίζεται οτι οι διαβητικοί θα ανέλθουν στα 642 εκατομμύρια. Το 2015, λοιπόν, 1 στους 11 ανθρώπους στον πλανήτη έπασχε από διαβήτη και 5 εκατομμύρια διαβητικοί απεβίωσαν από τις επιπλοκές της νόσου. Επίσης, ο IDF εκτιμά οτι ένας στους δύο διαβητικούς παραμένει αδιάγνωστος.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και ο διαβήτης κύησης με 1 στις 7 εγκύους να εμφανίζεται με τιμές γλυκόζης υψηλότερες από τις φυσιολογικές. Δυσάρεστη είναι η διαπίστωση οτι για πρώτη φορά το 2015 ο αριθμός των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο.

Η ανάπτυξη του διαβήτη είναι αλματώδης. Ο Δυτικός τρόπος ζωής με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα αποτελεί κύρια αιτία εξάπλωσης της νόσου. Πρώτη χώρα στα ποσοστά Διαβήτη είναι οι ΗΠΑ. Δεύτερη είναι η Σιγκαπούρη, τρίτη η Μάλτα, τέταρτη η Πορτογαλία και πέμπτη η Κύπρος. Τα μικρότερα ποσοστά Διαβήτη εμφανίζονται στη Λιθουανία, την Εσθονία και την Ιρλανδία ενώ ακολουθούν η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Αγγλία και η Αυστραλία. Οι αραβικές χώρες είναι στις πρώτες δέκα της λίστας του IDF. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με 7% του πληθυσμού της να πάσχουν από Διαβήτη.

Υπολογίζεται οτι 673 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση του διαβήτη και των επιπλοκών του. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνολικού κόστους που δαπανάται παγκοσμίως για την υγεία.