Η βιταμίνη D ενάντια στη Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology έδειξε οτι η χορήγηση βιταμίνης D σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της νόσου. Η μελέτη διεξήχθη στο Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη. Μελετήθηκαν 40 ασθενείς ηλικίας 18-55 ετών με πολλαπλή σκλήρυνση. Κάποιοι από τους αςθενεις λάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D σε πολύ μικρή δόση (800IU) και κάποιοι σε πολύ υψηλή δόση (10400IU) για διάστημα 6 μηνών. Κατά την έναρξη της μελέτης καθώς και στους τρεις και έξι μήνες πραγματοποιήθηκε μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα των ασθενών. Επίσης, μετρήθηκε η ανταπόκριση των Τ κυττάρων τα οποία αποτελούν δείκτη της δραστηριότητας της νόσου.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε οτι όσοι ασθενείς λάμβαναν υψηλές δόσεις βιταμίνης D εμφάνισαν μείωση του ποσοστού των Τ κυττάρων που σχετίζονται με την εξέλιξη της νόσου.Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα ξεπέρασαν τα 18 ng/ml, κάθε επιπλέον αύξηση της βιταμίνης D κατά 5 ng/ml συνδέθηκε με 1% πτώση των Τ- λεμφοκυττάρων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι η βιταμίνη D μπορεί να επιδράσει ευεργετικά στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και να αποτελεί ταυτόχρονα μια ασφαλή και προσιτή από πλευρά κόστους θεραπευτική επιλογή. Μένει να πραγματοποιηθούν επιπλέον έρευνες σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ώστε να αποδειχθεί ο ευεργετικός ρόλος της.