Ευρετήριο Άρθρου

 

Διατροφή στη Δυσλιπιδαιμία

 

Διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων, όπως οι αλλαγές στα διατροφικά συστατικά, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και η χρήση προσθέτων και συμπληρωμάτων διατροφής.  Σε ασθενείς με αυξημένα επίπεδα LDL-c, η πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης θα πρέπει να περιοριστεί. Εν τω μεταξύ, σε ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία, η πρόσληψη απλών υδατανθράκων θα πρέπει να είναι περιορισμένη, και σε περιπτώσεις σοβαρής υπερτριγλυκεριδαιμίας (> 1000 mg / dl), η κατανάλωση λίπους πρέπει να αποκλειστεί τελείως. Η ακόλουθη ημερήσια σύνθεση της δίαιτας συνιστάται για τη μείωση των επιπέδων της LDL-c: η συνολική κατανάλωση λίπους πρέπει να είναι μέτρια (25% έως 35% των συνολικών θερμίδων), τα κορεσμένα λίπη θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 7% των συνολικών θερμίδων, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έως 10% και τα μονοακόρεστα λιπαρά ως 20%˙ η διαιτητική χοληστερόλη θα πρέπει να είναι μικρότερη από 200 mg και τα trans-λιπαρά οξέα, λιγότερα από 1% της θερμιδικής πρόσληψης. Επίσης, συνιστάται η κατανάλωση ινών από 20-30 g / d. Επιπλέον, οι ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία ή εκείνοι που πρέπει να χάσουν βάρος πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνεύματος. Επίσης, η ημερήσια πρόσληψη 2 g / d φυτικών στερολών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL-c.